098 212 715 | 051 855 855mojotok@mojotok.info

Uvođenje programa Kontrola i suzbijanje populacije galeba u Zadarskoj županiji

Post 89 of 344

Udruga „Moj otok“ provodi projekt „Uvođenje programa Kontrola i suzbijanje populacije galeba klaukavca i procjena rizika prekomjerne populacije za zdravlje ljudi na području Zadarske županije“ kojem je cilj uspostaviti sustav praćenja, kontrole i smanjenja populacije galeba klaukavca na teritorijalnom području Zadarske županije te vraćanje galeba iz urbanog područja na njegovo primarno stanište (otočići i hridi). Projekt je sufinanciran od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.

Praćenjem situacije na području Zadarske županije, posebice Dikla, utvrdili smo prisustvo prekomjerne populacije galeba klaukavca te identificirali probleme ove pojave (gniježđenje na krovovima kuća i hotela, napade na djecu/odrasle ljude prilikom otimanja hrane te boravak na brodovima u akvatoriju Zadra). Prema najnovijim istraživanjima kod galebova su nađeni novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude pored drugih već dobro poznatih opasnosti, stoga su gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje.

Ovim putem Vas pozivamo na predstavljanje projekta u suradnji s našim partnerima iz Poreča i Zagreba, koje će se održati u petak, 7. prosinca u 13 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije, Božidara Petranovića 8.

Projekt će predstaviti sljedeći govornici:

  • Nataša Basanić Čuš, prof. psih., koordinatorica projekta Zdravi grad Poreč, ravnateljica Ustanove
  • mr.sc. Branko Jurić, dr.med.vet., Veterinarska bolnica Poreč, direktor
  • prof.dr.sc. Albert Marinculić, dr. med.vet., Veterinarski fakultet Zagreb, voditelj odsjeka parazitologije pri Veterinarskom fakultetu.

Projekt kontrole populacije galebova započeo je u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj gdje se proizvode galebova lažna jaja od plastike, iste boje i težine kao prava. Akcija se dosad pokazala učinkovitom, pa je primjerice u Poreču, koji je s projektom započeo 2011. godine, populacija galeba klaukavca smanjena u četiri godine za oko 40%.

Radujemo se Vašem dolasku!

Menu