098 212 715 | 051 855 855mojotok@mojotok.info

Slavimo 10 godina rada!

Post 9 of 343

170 akcija „Moja Hrvatska bez azbesta!“

Projekt „Moja Hrvatska bez azbesta!“ razvija se uspješno već 10 godina i održano je 170 akcija  diljem Hrvatske. Prema podacima sakupljača u prvoj godini i u roku tri mjeseca na otoku Krku uklonjeno je više od 200 azbestnih krovova. Pisanu podršku dobili smo od Ministarstva zaštite okoliša i prirode te svih županija u RH , a neke su nas i financijski podržale. Unatoč epidemiji i gotovo nemogućim uvjetima rada uspjeli smo održati 20 akcija u posljednjih godinu dana. Sve više JLS-a nas prati i pomažu svoje mještane u uklanjanju i zbrinjavanju kancerogenog azbesta.

Udružimo se i nastavimo uklanjati azbest iz životne okoline kako bi lijepa naša bila zdravije mjesto za življenje i poželjnija turistička destinacija.

4 E-biciklijade

Održali smo prve i jedine četiri E-biciklijade u Hrvatskoj, a sve je počelo edukacijama po kvarnerskim otocima Krku, Cresu, Lošinju i Pagu. Namjera nam je bila  poticanje E-mobilnosti i cikloturizma, motiviranje domaćina obiteljskog smještaja da ponude gostima električne bicikle i poticanje JLS-a  na uvođenje bike sharing sustava. 2020. godine Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk uveo je sustav javnih bicikala na cijelom otoku i radi toga smo u zadnjoj biciklijadi koristili upravo te bicike koje su ispunile sva očekivanja.

Kreativne radionice

Radi sačuvanja baštine organiziramo razne kreativne i praktične radionice na kojima pravimo suvenire, učimo tehnike pomoću kojih vraćamo sjaj starom namještaju, pravimo autohtone otočne slastice koje treba bolje prezentirati i ponuditi gostima u svakoj prilici, a neke od slastica mogu biti i suvenir kao i mediteransko bilje koje se koristi u izradi sapuna, šampona, svijeća, likera, slastica i sl.

Radionice sufinanciraju Grad Krk i Općina Punat.

Galebovi u Puntarskoj Dragi

Tri godine pratimo kretanje galebova u Puntarskoj Dragi i ukazujemo na problem, a sada je to već i svakom prolazniku jasno. Galebovi se najčešće tamo spuste i olakšaju nakon hranjenja na odlagalištu Treskavac. Na Treskavcu je napravljen zatvoreni sustav pretovara komunalnog otpada, a ove godine je zatvorena i kompostana tako da se sve više onemogućava pristup galebu.

Konzultiramo stručnjake iz Istre koji uspješno preko 10 godina rade na smanjenju broja galebova.

Svi možemo pomoći u rješavanju ovog problema tako da ne hranimo galebove jer oni se uvijek vrate i zatvarajmo kontejnere. Samo tako potjerati ćemo galeba nazad na more i na hridi gdje mu je mjesto i gdje može jesti ribu, a ne smeće.

10 gmo

Menu