098 212 715 | 051 855 855mojotok@mojotok.info

Moja Dubrovačko-neretvanska županija bez azbesta!

Post 63 of 344

Moja Dubrovačko-neretvanska županija bez azbesta!

100% podrška svih županija

S ponosom možemo objaviti da nakon 7 godina rada projekt „Moja Hrvatska bez azbesta!“ u pisanom obliku podržavaju sve županije RH i Ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. To govori o svjesnosti stanovništva i potrebi da se kancerogeni azbest ukloni iz životne okoline.

4. srpnja u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom održati ćemo 135 akciju i predstaviti projekt predstavnicima JLS-a. Do sada smo akciju proveli u Metkoviću i Dubrovniku, a nakon predstavljanja očekujemo uključivanje i ostalih. Važno je naglasiti da je Grad Dubrovnik još 2011. godine uklonio zadnji azbestni krov sa školskog objekta, a nas su pozvali da održimo predavanje i na taj način potaknemo stanovnike da uklone azbest i sa svojih privatnih kuća.

Grad Dubrovnik je zaključno sa zadnjim danom 2018. godine zaprimio ukupno 49 prijava o građevinama koje sadrže azbest, a nalaze se diljem užeg i šireg gradskog područja – od Gornjih sela, preko Lapada i Gruža sve do Straduna! Prijave su se prikupljale još od početka listopada prošle godine, a sve s ciljem uspostave i provedbe mjera radi sprječavanja i smanjenja onečišćenja uzrokovanog djelovanjem azbestnog otpada radi zaštite zdravlja ljudi i okoliša.

Gledajući Dubrovnik teško je ne primjetiti, osim monumentalnih zidina koji ga okružuju, i crvene krovove što upečatljivo krase grad. Tradicionalni pokrov dubrovačkih krovova su kupe kanalice. Nekad su se kanalice proizvodile nedaleko od Grada, u mjestu koje je baš po toj proizvodnji dobilo ime Kupari.

U domovinskom ratu uništeno i oštećeno je oko 70% krovova, a obnova krovova započela je 1993. godine; UNESCO i Zavod za obnovu Dubrovnika zahtijevali su da dubrovačka panorama ostane prepoznatljiva te da nove kupe imaju istu strukturu, boju i oblik kao stare kupe. Tvrtka Zagorka (danas tvrtka Tondach) proizvela je Kanalicu Dubrovnik u dvije boje: oker i crvenu. Neravnomjernim miješanjem tih dviju boja  pokušao se postići efekt starenja.

Dubrovačko-neretvanska županija i dalje je u nastojanju da se ukloni sav azbest iz životne okoline jer zdravo okruženje je važno za život stanovnika ali i razvoj turizma

dnz

Menu