098 212 715 | 051 855 855mojotok@mojotok.info

Najezda galebova u Puntarskoj Dragi

Post 84 of 327

21.03.2018. godine obišli smo odlagalište Treskavac s mr. Brankom Jurićem iz Veterinarske bolnice Poreč radi procjene broja galebova. Teško je procijeniti broj galebova bez avio snimke ali prema svom iskustvu u Istri mr. Jurić rekao je da ih ima više nego u Poreču, a nešto manje nego u Rovinju, a to znači između 2 – 3 tisuće galebova. Godišnje galeb klaukavac prosječno donese na svijet 3 mlada i za očekivati je novih 3000 mladih galebova – stravično ali istinito.

Cijelo ljeto pratimo situaciju pa smo i 29. kolovoza obišli Puntarsku Dragu i poslikali jato, a prema fotografijama se može vidjeti da ih ima duplo više.

Slika 1

Slika 2

 

Slika 3

Slika 4

Prije ljeta galebova je bilo do pola puta između Dunata i Marine Punat, a sada su došli skroz do Marine Punat (sl. 4). Mladi galebovi se prepoznaju po tome što su cijeli sivo-smeđi dok su stariji bijelo-sive boje. Primjetili smo ovog ljeta starije kako se šeću oko bazena Hotela Falkensteiner, po kampu i centru Punta, a potom odlaze na krovove u potrazi za pogodnim mjestom za gniježđenje.

Ovakvih slika će biti sve više i trebalo bi nešto učiniti. Sljedeći korak koji možemo očekivati su napadi galebova na ljude. Za sada jedino Ponikve vide stvaran problem i čine sve kako bi ga umanjili, a jedan od načina je onemogućavanje dolaska galebovima na „hranilište“. Kada se galebovima onemogući pristup hrani na odlagalištu i na otvorenim kantama za smeće po naseljenim mjestima slijedi mukotrpan posao iseljavanja tj vraćanja galebova na njihovo prirodno stanište tj hridi i otočiće. Najčešća metoda je podmetanje lažnih jaja u gnijezda koja se nalaze u urbanim sredinama. Galeb kad vidi da 3 godine nema podmlatka jednostavno seli s tog područja i traži novo.

Prvi korak koji bi trebalo napraviti je snimanje avionom i dronom, prebrojavanje jata i lociranje gnijezda. Prema tome se definira broj potrebnih lažnih jaja i cijena projekta.

Ovo je problem CIJELOG OTOKA KRKA jer je uzrok odlagalište otpada Treskavac koje je zajedničko.

Radi dobrobiti svih mještana i gostiju koji se kupaju u Puntarskoj Dragi obvezni smo brinuti o kvaliteti mora i nastaviti ćemo se baviti  ovim problemom dok se prekomjerna populacija galebova ne smanji.

Menu