098 212 715 | 051 855 855mojotok@mojotok.info

Fond privremeno obustavlja besplatno zbrinjavanje azbesta za fizička lica

Post 72 of 235

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u nastavku: Fond) je dana 22.07.2016. godine svim Skupljačima s kojima je Fond zaključio ugovor o skupljanju, prijevozu, privremenom skladištenju i odlaganju građevinskog otpada koji sadrži azbest poslao sljedeću obavijest:

„…obavještavamo Vas da zbog iskorištenosti financijskih sredstava za 2016. godinu za financiranje sustava gospodarenja građevinskim otpadom koji sadrži azbest, privremeno obustavljamo sustav do daljnjega, odnosno dok se ne steknu uvjeti za njegov nastavak, pod istim ili izmjenjenim okolnostima, o čmu ćete biti pravodobno obaviješteni.

Fond  će prihvatiti troškove po računima za skupljene i odložene količine građevinskog otpada koji sadrži azbest zaključno sa 31. srpnja 2016. godine.“

Ovo je vrlo nepopularna mjera jer će većina tog opasnog otpada završiti negdje u prirodi.

Jedan od naših prijedloga je da se povratom dijela uplaćenog PDV-a pokriju troškovi zbrinjavanja. Na taj način bi se osim fizičkih lica mogla uključiti i pravna lica i izbjegao bi se rad „na crno“.

Udruga će i dalje provoditi akcije/kampanje o potrebi uklanjanja azbesta iz životne okoline s jedinicama lokalne samouprave s kojima je do sada provela niz vrlo uspješnih akcija gdje su se općine i gradovi uključili u sufinanciranje svojih mještana u uklanjanju azbesta.

Kancerogeni azbestni otpad nije stvar pojedinca već društva uopće i zato svi zajedno trbamo naći prihvatljivo rješenje kako nebi taj opasni otpad završio u prirodi.

Menu