098 212 715 | 051 855 855mojotok@mojotok.info

Fond i dalje bez sredstava za zbrinjavanje azbestnog otpada

Post 95 of 326

20.12.2017. godine bili smo na sastanaku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kod državnog tajnika Mile Horvata.Iznijeli smo probleme s kojima se susrećemo na terenu, a tiču se zbrinjavanja azbesta i provođenja javnog poziva za prijavu objekata koji sadrže azbest.
G. Horvatu se svidjela naša ideja da bi bilo dobro da se zbrinjavanje azbesta sufunancira kroz projekte za energetsku učinkovitost i uputio nas u Fond za zaštitu okoliša i energetiku za koji smo vrlo brzo dobili poziv na sastanak.

18.01.2018. godine bili smo na sastanaku u Fondu za zaštitu okoliša i energetiku s direktorom Dubravkom Ponošem i načelnicom Sektora za zaštitu okoliša Aleksandrom Čilić. Iznijeli smo probleme s terena i prokomentirali slab odaziv na javni poziv da stanovnici prijave objekte u kojima se nalazi azbest. Od gđe. Čilić dobili smo informaciju da je130 JLS-a dostavilo povratne informacije od ukupno 550 JLS-a iako je to njihova obveza prema Pravilniku o gospodarenju građevinskim otpadom i otpadom koji sadrži azbest (N.N. 69/16). Naša Udruga nastojala je pomoći u novonastaloj situaciji kako bi se društvo što bolje organiziralo te smo svim JLS-ima tri puta poslali e-mail da se odazovu javnom pozivu, veliku većinu smo zvali telefonom, a s nekima smo održali prezentaciju. U ovakvim komunikacijama JLS-a s javnošću i prema državnim tjelima najbolje se vidi svrha njihovog postojanja i opstojnosti.

Od g. Ponoša dobili smo informaciju da je u drugoj polovici godine u najavi natječaj za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća te da će nastojati sufinancirati zbrinjavanje azbesta kroz projekte za energetsku učinkovitost. Mi i dalje zagovaramo da se zbrinjavanje azbesta provodi pod kontrolom i sufinanciranjem od strane Fonda jer veliki broj JLS-a nema za to sredstava.
Uspjeli smo potaknuti sufinanciranje zamjene azbestnih krovova kod velikog broja JLS-a ali još ih je puno koji nisu proveli Javni poziv stanovništvu, a mi ćemo i dalje nastojati na terenu poticati interes i provoditi akciju „Moja Hrvatska bez azbesta!“
U toku je akcija u Novalji na otoku Pagu, a ostale JLS-e pozivamo da nam se pridruže u akcijama i da se odazovu javnom pozivu Fonda jer će se tako lakše organizirati u uklanjanju i zbrinjavanju kancerogenog azbestnog otpada.

novalja pp

Bilo bi nam drago da se i ostala ministarstva pridruže i podrže nastojanja da azbest uklonimo iz životne okoline jer time stvaramo zdravije okruženje za život i poželjniju turističku destinaciju. O demografskom pitanju RH stalno slušamo i znamo koliko nam je važan svaki život. Svakako podržavamo i zagovaramo energetsku učinkovitost, ali smatramo da su nam životi ljudi daleko važniji.

U današnjem Novom listu primjer uspješno provedene akcije u Baški na otoku Krku koja se nastavlja iz godune u godinu:

NL 18-02-20

Menu